Британският дизайнер Paul Smith

На крехката възраст от 16 години, без планове за кариера и каквито и да е квалификации, Paul Smith е изпратен да върши черната работа в местно ателие за облекла. Това се случва в родния му Нотингам. Така или иначе, първоначално, истинската му страст била амбицията да стане професионален колоездач. Когато навършва 17 години обаче, бъдещият дизайнер е застигнат от ужасен инцидент. Последвали цели 6 месеца в болница, където той се запознава с няколко нови приятели.

След като се възстановява и напуска болницата, Paul Smith се разбира да се види отново с приятелите си от болницата. За щастие, мястото на срещата е местен пъб, известен с това, че приютява студентите от тамошния Колеж по изкуствата. Там те разговаряли и обсъждали Warhol, Mondrian и David Bailey. Слушали предимно Rolling Stones и Miles Davis. Това бил и моментът, в който Paul Smith пожелал да стане част от този вълнуващ свят на цветове и идеи.

След около две години младият дизайнер успява да открие своя първи бутик в Нотингам, окуражен от тогавашната му приятелка Pauline Denyer, която сега е негова съпруга. Непосредствено след това той започва вечерни курсове по шев и кройка. През 1976 г. Пол показва в Париж първата си колекция от мъжки дрехи, които вече се произведат с лейбъла Paul Smith. И така започва изкачването на г-н Смит по стълбицата на успеха.

Днес Paul Smith има 12 различни колекции: Paul Smith, Paul Smith Women, PS by Paul Smith, Paul Smith Jeans, Paul Smith London, R.Newbold (само в Япония), Paul Smith аксесоари, Paul Smith обувки, Paul Smith парфюми, Paul Smith часовници, Paul Smith химикалки и Paul Smith обзавеждане. Колекциите на Paul Smith се произвеждат основно в Англия и Италия.

През 2000 г. Пол Смит става сър Пол Смит, след като е удостоен от кралица Елизабет ІІ с рицарско звание.